Jednoduchá dobrota, která je za půl hodiny hotová. Vanilkové muffiny s máslovým krémem. Tenhle recept jsem viděl na youtube u Zoe, tak jsem ho hned vyzkoušel.
Co budete potřebovat:
KORPUS
- 200g másla
- 250g cukru
- 4 vejce (oddělené bílky a žloutky)
- 100ml smetany
- 150 g čokolády na vaření
- 250g polohrubé mouky
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
KRÉM
- 450ml smetany
- 300g čokolády
- vanilkového extraktu
NA OZDOBENÍ
- 150g čokolády
- pečící papír, tak dlouhý jako je obvod formy na pečení a o 5 cm vyšší
Postup:
Jako první jsem si dal na vodní lázni rozpustit čokoládu. Jakmile byla čokoláda rozpuštěná, tak jsem jí sundal z plotny, ale nechal stále v lázni, aby neztuhla. Mezitím jsem dal do robotu máslo a cukr, které jsem vyšlehal. Následně jsem přidal žloutky a znovu šlehal. Během šlehání jsem postupně přiléval smetanu. Jak jsem měl směs hotovou, nechal jsem jí chvilku stát. Promíchanou čokoládu jsem postupně přiléval za stálého míchání do směsi. Když byla směs pořádně promíchaná, přidal jsem tam mouku s kypřícím práškem. Následně jsem si vyšlehal bílky, které jsem už jen ručně zamíchal do směsi, aby byla stále nadýchaná.
Do formy vyložené pečícím papírem jsem nalil těsto a pekl na 180°C (v horkovzdušné na 160°C) zhruba na 45 minut (zkoušel jsem špejlí).
Když korpus vychladl, připravil jsem si krém. Smetanu jsem dal ohřát, ale jen, tak aby se nevařila. Do mísy s nalámanou čokoládou na kousky jsem nalil smetanu a míchal, dokud nerozpustila čokoládu. Pak jsem ještě přidal vanilkový extrakt. Jak nebyla směs už tak horká, vyšlehal jsem ji do krému.
Korpus jsem rozkrojil na tři díly, a promazal krémem. Pak jsem použil zbytek krému na vnější strany a dal na 10 minut do lednice ztuhnout.
Pečící papír jsem si vystřihnul podle obvodu formy. A výšku jsem zvětšil asi o 5cm. To už jen záleží na tom jak chcete, aby vám čokoláda převyšovala dort. Pak jsem si rozpustil čokoládu ve vodní lázni. Když čokoláda trochu zchladla, tak jsem jí nalil na pečící papír. Vždycky je lepší tenčí vrstva (při tlustší by vám pak mohla prasknout). Čas na přenášení čokolády jsem odhadnul pomocí toho, že když jsem nadzvednul papír, tak čokoláda nestékala. Následně už jen stačilo vzít pečící papír s čokoládou, obalit jí dort a dát ho na 3 minuty do mrazáku. Jakmile byla čokoláda ztuhlá, stáhnul jsem pečící papír a vršek dortu ozdobil čokoládovými hoblinkami.
TIP: Jestliže dort nepodáváte, nechte ho v lednici, protože čokoláda nemá ráda teplo.
Tak šup do kuchyně!
Dobrou chuť.
Fotky přidávejte na instagram a klidně mě tam označte jako #bakingwithvoyta
Těším se na Vaše dorty. :)
V.
V.
| Normální blázinec před odletem, 2 hodiny letu a příjezd do hostelu v Londýně.
22.6.2017
Konečně jsem se po dvou měsících dočkal. Čekalo mě ještě pár věcí, co bylo potřeba zařídit, ale to byly už jen drobnosti. Nevím proč, ale jsem strašnej v
tom, že mám vždycky pocit, že jsem na něco zapomněl a tak jsem si všechny věci
nejmíň stokrát kontroloval. Když už jsem snad měl všechno sbalené, mohl jsem
vyrazit na nádraží. Jelikož nejsem z Prahy, tak jsem tam jel vlakem už ve
středu 21 a vyměnil si rovnou koruny za libry. Já jsem si vybral
směnárnu EXCHANGE,
protože měli nejlepší recenze i kurz a je hned na Staroměstském náměstí. Po půl
hodině strávené v řadě ve směnárně, jsem si zašel koupit nějaké jídlo na
snídani a cestu. Prošel si Prahu a šel, jako tradičně do Zetka v Kotvě
na limču. Pak už jsem jel ke kamarádovi, kde jsem přespal.
| Jak mě napadla Anglie, jaký byly výdaje před odjezdem a co si beru s sebou
JAK JSEM SI ZVOLIL DESTINACI
Nikde jsem sám necestoval, aniž bych si něco zařizoval, tak mě přišlo nejlepší si vybrat Londýn. Je to nádherné město se spoustou památek. I když se tam v současné době stala spousta teroristických útoků, nijak mě to neodradilo. Stát se vám může kdekoliv cokoliv, takže se nevyplatí zůstat doma, jen kvůli strachu.
Zapečené těstoviny s ricottou, špenátem a brokolicí
By Baking with Voyta - června 03, 2017
Vždycky, když mamka není doma, tak si jako obvykle uvařím špagety nebo brambory s nějakým masem. Už mi to přišlo strašně ohraný a musel jsem s tím prostě něco udělat... Hned mě napadlo, že bych si mohl udělat něco s těstovinami a protože mám moc rád lasagne, udělal jsem něco na ten způsob.
Máme tu léto a není nic lepšího než hodit všechno za hlavu, sednout si na zahradu a pít k tomu frappuccino.
Když jsem byl jednou v Brně, musel jsem hned jít, jako obvykle, do Starbucksu na kafe. Jelikož bylo vedro, bylo karamelové frappéčko nutností, ale i když je moc dobré, tak Starbucks je známý, i jako ostatní celosvětové kavárny, svojí cenou. Ta se vám při výběru velikosti a příchutě jednoduše vyhoupne přes stovku, ale když si ho dám dvakrát za rok, tak mě to nezrujnuje...
No ale proč o tom píšu...
Když jsem přijel domů a teplota se vyhoupla na 28°C, chtělo to něco rychlého a osvěžujícího, a nenapadlo mě nic jiného než frappuccino. Řeknu vám, že i když jsem si myslel, jak to nemůže být jednoduché, tak se mi to několikrát nepovedlo. Nejdřív jsem zkusil frappucino z instantní karamelové kávy od Douwe Egberts, ale prostě ten karamel měl divnou chuť. Nezbývalo mi nic jiného, než si vyrobit vlastí karamel. Pak už stačilo jen vychytat poměry všech ingrediencí a Frappuccino bylo na světě. :)